Grönsaker Direkt i Ramdala

Vatten och bevattning upptar en stor del av deras liv. Om man vill träffa paret Märta och Kalle Johansson så får man allt bege sig hem till dem.

Att boka upp dem på en bio eller dylikt kan vara allt för riskabelt då paret lever efter väderleksprognosen. Detta är något vännerna har lärt sig och de blir inte längre förvånade om paret smyger iväg ifrån en fest för att flytta sina bevattningsmaskiner. - Odlar man ekologiskt så är bevattningen enormt viktig och därför bygger vi nu ut och moderniserar vårt bevattningssystem ihop med BBE, berättar Kalle.

Strax utanför Karlskrona på den bördiga Ramdalaslätten tronar sig några vindkraftverk upp precis där vägen svänger vänster upp mot familjen Johanssons gård. Här bor Kalle, Märta och deras tre döttrar. Sedan 2007 driver de Märtas familjegård vidare och blir på så sätt femte generationens bönder i Märtas familj. Att de lever på sitt jordbruk är dock den enda gemensamma nämnaren som paret har med sina förfäder. Kalle och Märta är den nya generationens lantbrukare och står med ett ben kvar i den gamla traditionen att odla allt ekologiskt samtidigt som de är mycket öppna för den nya moderna teknologin som både underlättar arbetet och som kan ge dem bättre skördar. Familjen har nishat sig hårt då de odlar grönsaker som lever under jord och har även satsat på ett eget musteri med tillhörande äppelodlingar. Deras produkter säljs både via gårdsbutiken och i de närliggande stormarknaderna med stor framgång.

Närhet och tillgänglighet

Att odla ekologiskt innebär mycket timing och ett extremt bra bevattningssystem. Märtas pappa har sedan lång tid tillbaka anlitat Tommys förfäder då det gäller bevattningsfrågor så att fortsätta samarbetet med BBE känns som en självklarhet.

Så sent som förra sommaren fick Kalle och Märta problem med sin pumpstation och då kunde Tommy rycka ut fort och åtgärda problemet.

- Tommy finns alltid tillhands och vi kan rådfråga. Han känner till vår gård och vår historia vilket underlättar mycket, säger Kalle.

- Ja det är få förunnat att ha en så kompetent person så nära som vi har. Dessutom är det så skönt att alltid ha samma kontakt. Det passar oss bra, fyller Märta i.

Läs mer om Grönsaker Direkt

Södervidinge Gård

- Att samarbeta ihop med Tommy och Blekinge Bevattning & Energi betyder god service och att alltid ligga i framkant och på så vis förhindra att akuta problem uppstår hos oss. Orden kommer ifrån Per Nordmark som driver Södervidinge Gård strax utanför Kävlinge i Skåne. Där har BBE byggt ett mobilt reningsverk för att kunna säkra gårdens vatten kvalité. - Idag har vi dricksvatten kvalité på vår bevattning, berättar en nöjd Per.

Som femte generationens lantbrukare tog Per Nordmark över sin föräldragård Södervidinge gård strax utanför Kävlinge i Skåne.

Han valde att lämna det klassiska lantbruket med djurhållning, korn och vete i fokus bakom sig och satsade istället på grönsaker. På den bördiga jorden valde Per att börja odla selleri som visade sig bli en succé. Sakta men säkert så har utbudet breddats och idag har gården 135 ha odlingsmark där man odlar purjolök, sparris, brysselkol mm. Allt håller en hög kvalité och samtliga grödor odlas på friland.

- Vår stjälkselleri tvättas och förpackas ute på fältet med hjälp av våra mobila anläggningar, berättar Per.

Södervidinge Gård är en modern gård och ligger i framkant vad det gäller både sättet att odla på och sättet de tvättar och packar sina grönsaker på. Gården har specialiserat sig på de tre områdena odling, packning och att produkten sedan levereras på det sättet som kunden vill ha den på. Gården ingår i projektet Odling i Balans, ett pilotprojekt som ska förena ekonomi och ekologi.

Mobilt reningsverk

En del av Södervidinges satsning har varit att bygga ett mobilt reningsverk just för att säkra upp så att vattnet har en hög kvalité. Vattnet man vattnar med ska vara lika rent som dricksvattnet. Till sin hjälp har gården haft BBE som skräddarsytt och byggt ett reningsverk just för gårdens ändamål. Eftersom Södervidinge är ett livsmedelsföretag så måste de även leva upp till livsmedelssäkerheten.
- Vi behövde något extra och några som kunde vara våra problemlösare. BBE besitter både en stor kompetens och en vilja att lösa problemen som uppstår. Trots långa avstånd så har de alltid funnits tillhands, säger Per.
- Jag är så nöjd med vårt samarbete och ser det som en självklarhet att forstätta att anlita dem. Dessutom så tror jag att vattenreningen de byggt hos oss kan bli en storsäljare i övriga Europa, avslutar Per innan han forstätter dagens göromål på gården.

Så sent som förra sommaren fick Kalle och Märta problem med sin pumpstation och då kunde Tommy rycka ut fort och åtgärda problemet.

Läs mer om Södervidinge Gård